ORDEN IZLAZEĆEG SUNCA ZA PROF. DR LJILJANU MARKOVIĆ

datum 30.04.2022 10:18

Prof. dr Ljiljana Marković, najistaknutiji srpski japanolog i redovni profesor Filološkog fakulteta u penziji, dobitnica je Ordena Izlazećeg sunca – zlatni zraci sa rozetom za 2022. godinu, carskog odlikovanja koje država Japan dodeljuje za „izuzetan doprinos u uspostavljanju i unapređenju prijateljskih odnosa sa Japanom“.

U petak, 29. aprila 2022. godine (po japanskom vremenu), Vlada Japana saopštila je imena stranih dobitnika carskih odlikovanja za ovu godinu. Jedini dobitnik iz naše države je prof. dr Ljiljana Marković.

 width=

Podsetimo, prof. dr Ljiljani Marković Vlada Japana je i 2010. godine dodelila izuzetno priznanje – Nagradu Ministra spoljnih poslova Japana (Gaimu daiđin šo) – za poseban doprinos razvoju japanologije kao naučne discipline i unapređivanju kulturnih veza između Japana i Srbije.

Obrazovanje je stekla na Univerzitetu u Kembridžu (diplomirala je na Fakultetu ekonomskih i političkih nauka i Fakultetu orijentalnih studija, gde je takođe i magistrirala) i Univerzitetu Ćuo u Tokiju (gde je doktorirala). Tokom svoje višedecenijske karijere dala je nemerljiv doprinos razvoju srpske japanologije kao naučne discipline, kao i razvoju i unapređenju studijskih programa namenjenih izučavanju japanskog jezika, književnosti i kulture na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Zvanično saopštenje Ambasade Japana u Beogradu možete pogledati na linku ispod.

https://www.yu.emb-japan.go.jp/srpski_verzija/saopstenje/2021/press_orden_profesorka_markovic.pdf

Komentari

Ostavite komentar

Verifikacioni kod

Povezani tekstovi

Moja reč

Design by draganmarkovic.net