"Duh Istoka" u Beogradu

datum 27.04.2022 19:22

U Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu, od 16. do 21. aprila 2022. godine održana je tradicionalna manifestacija „Duh Istoka“. Manifestaciju je svečano otvorio ambasador Japana u Srbiji NJ.E. Kacumata Takahiko. Ambasador je izrazio svoje zadovoljstvo snažnim prijateljskim vezama Srbije i Japana, i prijemom koji japanska kultura i umetnost imaju među srpskim narodom.

 width=

Upravnica Botaničke bašte i Instituta za botaniku Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Gordana Subakov Simić rekla je da je cilj ove manifestacije približavanje istočnjačke kulture, tradicije, filozofije, sporta i umetnosti našim građanima. Takođe je podsetila da je upravo u ovom periodu japanska trešnja (sakura) u punom cvatu i da je sada najlepše vreme za posetu Japanskom vrtu Botaničke bašte.

 width=

Tokom trajanja manifestacije, organizovana su brojna predavanja, radionice, izložba bonsai drveća i keramike kao i čitanje haiku poezije. U nekoliko termina organizovane su demonstracije japanske čajne ceremonije i tradicionalnih japanskih borilačkih veština – karatea i aikidoa.

 width=

Legenda srpske japanologije i redovni profesor Filološkog fakulteta BU u penziji, prof. dr Ljiljana Marković održala je dva predavanja o Japanu, japanskoj kulturi, društvu i istorijskoj tradiciji sa posebnim osvrtom na značaj Puta svile, čiji je krajnji istočni terminus upravo Japan. Pored toga, prof. Marković je u svojoj prezentaciji prikazala i neke od ukupno 9 000 artefakata koji su upravo Putem svile stigli do Japana, a koji se i danas čuvaju u Shōsōin repozitorijumu u Japanu, čime je potpuno zadivila sve prisutne.

 width=

Komentari

Ostavite komentar

Verifikacioni kod

Moja reč

Design by draganmarkovic.net